Gemiddeld zitten we zo’n zeven en een half uur per dag. Voor het grootste deel van deze tijd gebruiken kantoormedewerkers een bureaustoel. En dat is dusdanig veel tijd, dat het de moeite waard is om dit meubelstuk nader te bekijken. Ik ga uitleggen of je huidige stoel precies goed voor je is, of wat je moet zoeken bij je eerstvolgende aankoop.

1. De armleuningen

Armleuningen zijn een kwestie van wat je gewend bent: sommige mensen kunnen niet zonder armleuningen werken, maar anderen kunnen er niet mee werken. Vanuit gezondheidsperspectief zijn ze echter een goed idee, omdat ze de schouders en bovenarmen ontlasten en spanningen in de nek en nekwervels vermijden. Het is vooral belangrijk dat de armleuningen zowel in hoogte als in diepte verstelbaar zijn, omdat dit de enige manier is om ze aan te passen aan de individuele afmetingen van de gebruiker. Ook de zijwaartse aanpassing van de armleuningen is een praktische functie, zodat de onderarmen, handen en vingers mobiel blijven en de handspieren en pezen effectief ontlast worden. De armleuningen moeten minstens 20 cm lang en 4 cm breed zijn. De optimale positie is 20 tot 25 cm boven de zitting.

2. De rugleuning

De rugleuning is bedoeld om de rug in elke positie zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook hier zijn individuele instellingen belangrijk. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn de tegendruk van de rugleuning zo in te stellen dat deze de lichaamsbeweging van de gebruiker volgt en niet te veel weerstand biedt en niet te vrij naar achteren wijst. De rugleuning moet de natuurlijke S-contour van de wervelkolom volgen. De lendensteun is een kromming in het onderste gedeelte om de lendenstreek extra steun te geven.

3. Het zitvlak

De zitting is anatomisch gevormd met als doel de zitplaats te stimuleren om het zitvlak ten volle te benutten, omdat dit de enige manier is om het contact tussen rugleuning en rugleuning te garanderen. Om deze anatomisch vriendelijke vorm te bereiken, moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Een afgeplatte en afgeronde voorzetelrand voorkomt een beperkte bloedtoevoer naar de onderbenen;
  • De zitting zelf moet iets naar beneden kantelen naar voren toe om de bloedsomloop in het algemeen te bevorderen, een gebogen houding te voorkomen en het bekken in een rechtopstaande positie te kantelen;
  • Door de zitdiepteverstelling kan de stoel worden aangepast aan de individuele dijlengte, waardoor de druk op de knieën van de knieën vanaf de voorste rand van de zitting wordt vermeden en de doorbloeding wordt bevorderd. Een optimale gewichtsverdeling over de bekkenbotten vermindert de druk op de dijen;
  • Een goede kwaliteit schuim voor de zitting is belangrijk, zodat het elastisch herstel op de lange termijn behouden blijft en de zitting niet verslijt – de zitting moet immers meer dan 70% van het lichaamsgewicht ondersteunen. De zogenaamde “passieve ergonomie” bevordert dus een zo gelijkmatig mogelijke drukverdeling over de zitting.

Net als bij de armleuningen zijn er ook ideale afmetingen die in acht genomen moeten worden. Het is belangrijk dat de hoogte van de zitting een individuele instelling van 42 tot 50 cm mogelijk maakt. Een gebruiker zit in de optimale positie op zijn stoel als de hoek tussen de dijen en de kuiten minstens 90 graden is. Wanneer de zithoogte correct is ingesteld voor de beenlengte, is de druk op de bekkenbotten minimaal. De terugstroom van bloed en lymfe uit de benen is dan ongeremd.

4. Het mechanisme

Een apparaat, het synchroonmechanisme genaamd, stimuleert dynamisch zitten. Het zorgt ervoor dat de zitting en rugleuning synchroon bewegen en het lichaam volgen, zodat de rugleuning voortdurend de rugleuning raakt. Een goed synchroonmechanisme vermijdt het “shirt-pullend effect” wanneer de zitplaats heen en weer beweegt op de stoel. Een individuele aanpassing van het lichaamsgewicht betekent dat hetzelfde effect kan worden bereikt, of de gebruiker nu zwaar of licht is, waardoor een comfortabele ondersteuning in elke positie wordt gegarandeerd. Hoe eenvoudiger het gebruik, hoe beter: bijvoorbeeld onze snelverstelling, die bijzonder gebruiksvriendelijk is. Het synchroonmechanisme stimuleert ook dynamisch zitten, wat het stofwisselingsproces stimuleert, zodat de spieren altijd van voldoende zuurstof worden voorzien.

5. De neksteun

De neksteun is een nuttig accessoire voor gezond en ergonomisch zitten. Het werkt als een verlengstuk van de rugleuning, ondersteunt de nekwervelzone en ontlast de schouder- en nekspieren – vooral in een volledig ontspannen positie, zoals je bijvoorbeeld bij het telefoneren kunt aannemen. De neksteun moet absoluut in hoogte verstelbaar zijn.

6. Bekleding

De stoffering moet aantrekkelijk zijn om naar te kijken, maar ze kunnen ook een thermoregulerende en ergonomische functies bevatten. De kwaliteit is vooral merkbaar op warme zomerdagen: als kleding aan de huid kleeft, is de stoffering niet ideaal. Om een maximaal zitcomfort te bereiken, moeten de bekleding en de stof de uitwisseling van vocht en lichaamswarmte mogelijk maken. De zitting is ontworpen om dit principe te ondersteunen, met de openporige schuimeigenschappen en het gebruik van geen enkele kleefstof voor de bekleding en de bekledingsstof. Als het eenvoudig is om de stof te verwisselen, zal een bureaustoel jarenlang ondersteuning aan de eigenaar kunnen geven.

Naast de thermoregulerende functies kan de bekleding vaak ook ergonomisch gunstige functies vervullen, zoals een systeem dat in de zitting en rugleuning is verborgen. Een dergelijke met lucht gevulde schuimcel reageert individueel op lichaamsgewicht en beweging: als hij druk voelt, wordt de lucht voorzichtig omgeleid om de lichaamshouding te ondersteunen. Dat voorkomt een houding die slecht is voor de wervelkolom en ondersteunt dynamisch zitten.

7. De functiehendel

Functiehendels zijn het deel van een bureaustoel waarmee de ergonomische functies kunnen worden ingesteld – met andere woorden knoppen, hendels en schakelaars. Idealiter is het mogelijk om alle functiehendels van de stoel gemakkelijk te bedienen vanuit een zittende positie. Ze moeten comfortabel in de hand liggen, slipvrij en vrij bewegen en intuïtief in het gebruik zijn.

Conclusie

Wanneer je een bureaustoel koopt, zijn er veel dingen om op uit te kijken – dus het is helemaal niet gemakkelijk om een duidelijk beeld te houden en de juiste beslissing te nemen. Met deze lijst ben je echter goed voorbereid wanneer je je volgende bureaustoel gaat kopen.