Peters pakhuis

Bespaartips vaste lasten: 3 manieren om je woning te isoleren

Bespaartips vaste lasten: 3 manieren om je woning te isoleren

Geplaatst op

Geld besparen is een sport op zich. Veel mensen proberen geld te besparen door goedkoper boodschappen te doen of te wachten op aanbiedingen voor het kopen van producten. Vaak wordt niet gedacht aan een investering als isolatie, omdat dit geld kost. Toch bespaar je met woningisolatie veel meer geld dan met bovenstaande manieren. Het termijnbedrag dat je betaalt, kan omlaag en vaak heb je binnen enkele jaren je investeringsbedrag terugverdiend.

Een voorbeeld: het gasverbruik van een niet-geïsoleerde eengezinswoning is ongeveer 3.300 m3 per jaar. Een huis van dezelfde grootte met een goede isolatie verbruikt maar 600 m3 gas per jaar. Dit is een verschil van wel 2.700 m3. Met de huidige gasprijs van 67 cent per kubieke meter komt dit neer op een prijsverschil van ruim € 1.800,- per jaar! Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw bankrekening. Let wel op: hier gaat het om een woning die helemaal niet is geïsoleerd. Niet iedereen zal zo veel geld per jaar besparen. Lees hieronder verder hoeveel geld je kunt besparen per soort isolatie.

Ben je jaarlijks (te) veel geld kwijt aan je gasrekening? Laat je woning dan isoleren op de volgende manieren.

Plaats dubbel glas ramen

Veel warmte verlaat het huis via enkel glas ramen. Dit warmteverlies kan aanzienlijk worden verminderd door dubbel glas, HR++ glas of HR+++ glas. HR staat voor Hoog Rendement. Bij standaard dubbel glas ramen zit er lucht tussen de ruiten. Dit dient als isolatiemateriaal. Bij HR+ ramen is de ruimte opgevuld met een speciaal gas dat beter isoleert dan lucht. Ramen van HR+ dubbel glas kosten ongeveer € 50,- per vierkante meter. Voor het laten vervangen van enkel glas ramen voor dubbelglas ramen in een tussenwoning ben je eenmalig ongeveer €3.000,- euro kwijt. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal ramen en de grootte. Jaarlijks kan je tot wel € 300,- besparen. Een investering die het op de lange termijn zeker waard is. Naast isolatie, zorgt dubbel glas ook voor zonwering, geluidswering, brandwering en inbraakwering.

Laat je spouwmuur isoleren

Ook een spouwmuurisolatie is een goede investering: het verlaagt je gasrekening, verhoogt het comfort in huis en is goed voor het milieu. Een spouwmuur is een muur, bestaande uit een binnen- en buitenmuur. De lucht in de ruimte tussen de muren noemt men de spouw. Dit zorgt voor enige isolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de spouw gestopt. De meeste woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 hebben een spouwmuur die niet is geïsoleerd. Deze bewoners moeten veel stoken om de hun woning warm te houden, omdat behoorlijk wat warmte uit hun huizen ontsnapt. De kosten van een spouwmuurinstallatie zijn ongeveer 900 euro (tussenwoning) tot 2250 euro (vrijstaand huis). Jaarlijks bespaar je 250 tot 800 euro. Deze investering is dus al binnen 4 jaar terugverdiend!

Isoleer je (schuine) dak

Met het isoleren van een schuin dak bespaar je jaarlijks wel honderden euro’s op je gasrekening. Door de vermindering van je gasverbruik, draag je ook je steentje bij aan het milieu. Verder helpt een dakisolatie ook bij het koel houden van uw zolder in de zomer. De investering is wel relatief groot: een dakisolatie voor een eengezinswoning met schuin dak kost ongeveer € 4.000. Maar, voor een zolder die verwarmd wordt, kan je tot wel 700 euro besparen op je jaarrekening. In 6 jaar heb je dan je investering terugverdiend.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden