Peters pakhuis

De pallet en de heftruck: wat was er eerder?

De pallet en de heftruck: wat was er eerder?

Geplaatst op

De geschiedenis van de vorkheftruck en de pallet zijn met elkaar verweven. Kwam de pallet als eerste of was het de vorkheftruck? Het juiste antwoord hangt af van hoe we pallet definiëren. Houten palletachtige voorwerpen worden al minstens een paar honderd jaar gebruikt als basis voor toepassingen zoals het veilig stapelen en stabiliseren van vaten. Pallets kunnen in feite al in de 1ste eeuw voor Christus gebruikt zijn.

Definitie

Laten we eens kijken naar de definitie van de Van Dale die een pallet beschrijft als “plankier om gestapelde goederen op te slaan en te verplaatsen”. Als men de definitie van de Van Dale moet geloven, dan waren deze houten voorwerpen pallets, in de zin dat ze werden gebruikt voor opslag en ze dateren van voor de heftruck. De pallets waren echter niet makkelijk om te vervoeren. De verschijning van pallets om goederen te verplaatsen brengt ons naar het einde van de 19e eeuw.

Skids

De voorloper van de houten pallet was de houten skid (vaak gecombineerd met ijzeren of stalen onderdelen), die bestond of poten die aan een bovendek bevestigd waren. De skid verscheen voor het eerst in Amerikaanse fabrieken in combinatie met een heftruck die laag kon heffen. In 1887 werd een heftruck uitgevonden die voorwerpen een paar centimeter omhoog kon hijsen. In 1909 werd een duurzamer, volledig stalen heftruckontwerp geïntroduceerd. Vroege heftrucks hadden een hefplatform. Later verschenen er heftrucks met vorken.

Hoog heffende heftrucks

Met de introductie van de hoog heffende vorkheftruck in de laatste helft van de jaren ’10 werd uiteindelijk het onderste palletdek in gebruik genomen, resulterend in de moderne pallet. Al in 1926 was de essentie van de moderne heftruck ontwikkeld. Pallets waren nu niet langer slechts een middel om materialen binnen de fabriek te verplaatsen. Hoge heftrucks maakten verticale stapeling van ladingen mogelijk en een daaruit voortvloeiende drastische verbetering van de efficiëntie van de opslag in het magazijn en de fabriek.

De evolutie

De pallet evolueerde in fasen. Er werden planken tussen de ladingen gestopt om de vork te kunnen plaatsen en terug te trekken. Dit vergemakkelijkte het stapelen van een groter scala aan voorwerpen. Uiteindelijk werden de planken aan de bodem bevestigd om de moderne pallet te creëren. De ontwikkeling van de pallet maakte een einde aan de potentieel onveilige en tijdrovende praktijk van de bestuurder die vaak aan de voorzijde van de heftruck naar buiten klom om de vorken tussen de ladingen te plaatsen, om het risico op instorten te verminderen. De ontwikkeling van het benedendek was goed voor de gewichtsverdeling en verminderde de kans op instorten.

Tweede wereldoorlog

De ontwikkeling van pallets is verder geëvolueerd met de ontwikkeling van alternatieve materiaalpallets in de jaren 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou het gebruik van de pallet en vorkheftruck een belangrijk onderdeel worden van de Amerikaanse militaire logistieke strategie. Na de oorlog werd het gebruik van pallets steeds populairder in de industrie. Uiteindelijk zouden de meeste palletprofessionals zeggen dat de vorkheftruck als eerste kwam en de pallet later. Maar op basis van meer gangbare definities, zoals aangeboden op de Van Dale, zou je ook kunnen zeggen dat de pallet als eerste kwam.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden