Peters pakhuis

Dubbelglas of ramen met driedubbele beglazing?

Dubbelglas of ramen met driedubbele beglazing?

Geplaatst op

Bij het vervangen van je ramen kun je tegenwoordig kiezen tussen dubbele beglazing en driedubbele beglazing. Dubbelglas is de standaard keuze voor huiseigenaren geworden. Er is geen twijfel dat dubbele beglazing helpt om de energie-efficiëntie en geluidsreductie in woningen te verhogen. Dubbelglas is al tijden populair en helpt om huizen warm te houden wanneer het buiten kouder wordt. Valt driedubbele beglazing nog voordeliger uit door extra besparing op de energierekening?

 

Driedubbele beglazing

Driedubbel of HR+++ glas is precies zoals het klinkt. Zoals dubbelglas uit twee glasplaten bestaat, heeft driedubbel glas er uiteraard drie. De voordelen van dit soort glas worden duidelijk na een korte uitleg van hoe deze ramen daadwerkelijk worden gebouwd.

Tussen de glaslagen wordt Argongas toegevoegd en dit gas zorgt ervoor dat het glas veel energiezuiniger is. Hoewel onzichtbaar voor het blote oog, zit argongas ingeklemd tussen de ruiten van het glas. Dit gas zorgt ervoor dat het zonlicht door alle ruiten heen kan, terwijl het de warmte-energie die erdoor kan ontsnappen, vermindert.

Dubbelglas bestaat uit twee ruiten van glas met argongas in het midden. Driedubbele beglazing is hetzelfde en heeft dus een extra glasplaat. Dit betekent dat de driedubbele beglazing twee afzonderlijke, met argongas gevulde delen heeft. Hierdoor ontstaat er een energiezuinig schild dat je woning het hele jaar door op de perfecte temperatuur houdt.

 

Moet je overschakelen op driedubbel glas?

Zoals je kunt lezen in de bovenstaande beschrijving van hoe de driedubbele beglazing wordt gebouwd in vergelijking met een dubbel glasraam, isoleert driedubbele beglazing beter. Driedubbele beglazing heeft de extra ruit. De toevoeging van dit stuk glas verdubbelt de hoeveelheid argon gevulde gasvelden om de energie-efficiëntie en geluidsreductie voor uw huis te maximaliseren. De extra kosten zijn wel hoger. De vraag is: maken de extra voordelen van een driedubbele beglazing ze de moeite waard?

 

Geld besparen en energiezuinigheid

Om de voordelen van dubbelgas onder de aandacht te brengen, promoten raambedrijven altijd de geldbesparende voordelen van de ramen. Vergeleken met oude ramen met enkele beglazing bieden ramen met dubbele beglazing veel meer op het gebied van energie-efficiëntie. Zozeer zelfs, dat je gemakkelijk het enorme verschil in interne temperatuur, gemeten naast een dubbele of enkele beglazing in een huis met dezelfde omstandigheden, kan laten zien.

In een huis dat werd verwarmd tot 21 graden kon je zien dat de enkele ruit van glas erg koud was, met een gemiddelde temperatuur aan de oppervlakte van slechts 1 graad. Het is deze kou die altijd condensatie toestaat om op de binnenkant van de ruit op te bouwen, wat leidt tot vocht en schimmel rond je kozijnen. De dubbele beglazing in hetzelfde testhuis meet een oppervlaktetemperatuur van 16 graden. Dit enorme verschil maakt het duidelijk waarom zoveel mensen in de loop der jaren zijn hebben gekozen voor dubbele beglazing.

In het zelfde huis, was de oppervlaktetemperatuur van een drievoudig glas 18 graden. Het lijkt erop dat de driedubbele beglazing iets beter isoleert, waardoor je de perfecte temperatuur voor je huis beter kunt behouden. Ook zorgt de extra laag voor meer geluidsdemping. De kosten van HR+++ liggen daarentegen aanzienlijk hoger ten opzichte van de prijs van dubbelglas, het is dus een investering voor middellange termijn.

 

Wil je meer informatie over alle soorten glas? Op Dubbelglaskennis vind je alle informatie over HR+, HR++, HR+++ en kun je ook gekwalificeerde glaszetters vinden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden