Peters pakhuis

Hoe gaat zandgieten in zijn werking?

Hoe gaat zandgieten in zijn werking?

Geplaatst op

In de ijzergieterij wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van zandgieten. Het is een productieproces waarbij zand gebruik wordt gebruikt om te functioneren als een mal. Vervolgens wordt hier heet ijzer in gegoten om uiteindelijk tot nieuwe ijzerstukken te komen met verschillende vormen en maten. Op deze manier worden veel onderdelen gemaakt voor belangrijke machines, gereedschap en andere ijzerproducten. Lees meer over hoe zandgieten in zijn werking gaat binnen de 

gieterij wereld.

Waarom wordt er vaak voor zand gekozen?

Wanneer je hete materialen wilt laten stollen tot hele specifieke producten, dan wordt er waarschijnlijk door de meeste niet gelijk aan zand als ondergrond gedacht. Toch is zand heel geschikt. Dit komt omdat zand hittebestendig is en niet aangetast wordt op hoge temperaturen. Zo kun je zorgvuldig vloeibaar ijzer laten stollen in zandvormen. Je moet voor gebruik het zand goed samen laten persen. Klei gebonden vormzand werkt hierbij het beste.

Gietvorm

De eerste stap is om een mal te maken van het product dat je wilt maken. Deze bestaat vaak uit kunststof of is gemaakt van hout. Deze plaats je vervolgens in een vormkast. De vormkast vul je verder aan met zand. Het zand wordt goed samengeperst. De mal kun je vervolgens weghalen zodat je een goede zandafdruk hebt dat kan functioneren als gietvorm. De afmetingen van de zandmal moeten heel specifiek gemaakt worden om tot je gewenste eindproduct te komen. Productiebedrijven moeten daarom steeds nieuwe mallen maken wanneer je nieuwe ijzerproducten wil laten produceren.

Geleidsysteem

Na het vormen van je mal is het tijd om het geleidesysteem van het vloeibare ijzer op te zetten. Hiermee bepaal je de snelheid en de hoeveelheid dat het vloeibare materiaal in de mal wordt gegoten. Zo’n systeem kan bestaan uit diverse trechters, bekers en andere vormen. Op deze manier verricht je maatwerk tijdens het gietproces.

Zand verwijderen

Het gietproces kan beginnen, na het gieten is het wachten tot het vloeibare materiaal weer vast wordt. Dit verschilt per materiaal dat je hebt gebruikt. Na het stolproces heb je de vorm over van het product dat je wilt produceren. Het product kan in kleine tot grote vormen gegoten worden. De wanddikte is veelal beschikbaar vanaf 3,5 mm. Controleer na het gieten het product grondig na op scheuren en andere vormen van porositeit. Voor het perfectioneren van het product zal het metaal nog enige nabewerking nodig hebben.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden