Peters pakhuis

Hoe repareer je een deurslot?

Hoe repareer je een deurslot?

Geplaatst op

Veel problemen met deurknoppen en sloten kunnen worden verholpen voordat ze zo ernstig worden dat het slotenstel helemaal niet meer werkt. Vaak is het probleem te wijten aan een slecht functionerende dagschoot of slotmechanisme. Hier kijken we naar reparaties aan sloten en knoppen. Het slotmechanisme werkt mogelijk niet omdat het slot vuil of droog is en moet worden gesmeerd met grafiet (gebruik geen olie omdat dit de werkzaamheden zal verergeren). Een slecht functionerende grendel kan het gevolg zijn van een slecht passende deur.

Voor ernstige slotproblemen is het meestal het beste om een slotenmaker te bellen of het slot volledig te vervangen. De meeste binnendeurknoppen zijn relatief goedkoop te vervangen; het loont niet echt om binnendeurknoppen of sloten professioneel te laten repareren, tenzij ze speciaal zijn.

Slot vergrendelt niet goed

Wanneer een deurklink niet in positie klikt, betekent dit meestal dat de klink en de sluitplaat niet op één lijn liggen. Draai de scharnierschroeven vast en probeer dan de sluitplaat af te stellen door de schroeven los te draaien en licht te verschuiven. Reparaties variëren van het maken van kleine aanpassingen aan het slot tot het herpositioneren van de deur. Als de grendel niet vastklikt, sluit de deur dan langzaam om te zien hoe de grendel de sluitplaat raakt. De grendel kan boven, onder of aan één zijde van de sluitplaat worden geplaatst. Het is ook mogelijk dat de deur is gekrompen en de grendel de sluitplaat niet meer bereikt. Als je het probleem eenmaal hebt ontdekt, probeer dan een van de hier getoonde methoden.

Losse deuropenerplaat vastzetten

Als de deurvergrendeling niet is uitgelijnd, pas dan de positie van de sluitplaat aan. Indien mogelijk is het het gemakkelijkst om de sleuf in de sluitplaat een beetje op te vijlen, zodat deze de sluiting ontvangt. Voor minder dan enkele millimeters verkeerde uitlijning van de dagschoot en sluitplaat, vijl de binnenranden van de plaat om de opening te vergroten.

Je kunt ook uitlijnfouten oplossen door de sluitplaat te vervangen door een instelbare deuropening. Vervang de plaat, vul de spleet aan de boven- of onderkant met houtplamuur en werk de plamuur opnieuw uit. Als de vergrendeling de sluitplaat niet bereikt, vul de plaat uit of voeg er een andere sluitplaat bovenop toe (verwijder de schroeven en laat ze door beide platen lopen). Als het slot nog steeds niet zal bereiken, vul dan de scharnieren van de deur uit. Als laatste redmiddel, verwijder de scharnieren van de deur en vul ze aan om de positie van de deur aan te passen.

Deurknop is los

Deurknoppen kunnen na verloop van tijd losraken. De manier waarop ze worden aangedraaid, hangt af van het type slot. Je kunt een eenvoudige binnenvergrendeling zoals links afgebeeld als volgt vastdraaien:

1) Draai de stelschroef op de schacht van de knop los.

2) Houd de knop aan de andere kant van de deur vast en draai de losse knop met de wijzers van de klok mee tot hij goed aansluit. Draai vervolgens de schroef vast totdat je voelt dat deze tegen de vlakke kant van de spindel rust. De knop moet vrij kunnen draaien.

3) Als dit niet helpt, verwijder dan de knop en controleer de spindel; als de spindel versleten is, moet deze worden vervangen. Als de hele slotset versleten is, kunt je deze het beste volledig vervangen, bijvoorbeeld door een slotenmaker uit Rotterdam.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden