Peters pakhuis

Hoe voorkom je schade door houtwormen?

Hoe voorkom je schade door houtwormen?

Geplaatst op

Als de omstandigheden voor aantasting aanwezig zijn, is er houtworm te vinden in elk deel van de woning waar zich hout bevindt. Maar hoe zie je het en wat is de beste behandeling?

 

De omvang van de schade van houtworm is afhankelijk van hoe lang de houtworm actief is geweest. Hoewel het lang duurt voordat een houtwormplaag flinke schade veroorzaakt, is het het veiligst om het direct te behandelen voordat het hout zijn draagkracht verliest.

 

Hoe zie je houtworm?

Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je een houtwormplaag in huis hebt. Dit kunnen bijvoorbeeld putjes zo klein als de gaatjes in een dartbord zijn. Afhankelijk van de ernst van de plaag, moet je een zeer scherp oog hebben om alle indicaties te herkennen.

 

Fijn poederachtig stof

Dit zijn de uitwerpselen van de insecten en is vaak te vinden rond de uitgangen. Als er geen gaten zijn, kunt je merken dat het aan de achterkant of onderkant uit oude meubels komt. Dit kan wijzen op een actieve aantasting door houtwormen.

 

Kruimelige randen aan planken en balken

Als er gevorderde plaag van houtworm is kun je een kruimelige laag op de vloerplanken en balken zien.

 

Tunnels in het hout

Als je de mogelijkheid hebt om in het hout te zagen, zul je als je een plaag hebt een verscheidenheid aan kleine tunnels zien die in het hout zijn geboord.

 

Zwak of beschadigd hout of vloerbedekking

Dit kan een teken van houtworm zijn, maar het kan ook droog- of natrot zijn.

 

Kevers die uit gaten tevoorschijn komen

Als je kevers uit het hout ziet opkomen en bij nadere inspectie meer gaten in het hout ziet dan is er een probleem.

 

Hoe ziet een houtworm eruit?

Er zijn vier stadia van de ontwikkeling van houtwormen: houtwormeieren, larve, pop en volwassen kevers. De eieren worden door volwassen kevers in scheuren en spleten in houten voorwerpen, vloerplanken en hout gelegd. Als de larven uit het ei komen, graven ze onmiddellijk door het hout, waardoor ze moeilijk te zien zijn. Ze leven in het hout en kunnen enkele jaren in de tunnel leven en zich voeden.

 

Naarmate de larven rijpen, worden ze groter en boren ze zich naar het houtoppervlak toe om zich te verpoppen – en transformeren tot een kever. De volwassen kever komt dan tevoorschijn, een teken dat je vaak al te laat bent.

 

Terwijl je zelf middelen kunt kopen om de houtworm aan te pakken, raden experts aan om contact op te nemen met specialisten die je kunnen helpen bij het vaststellen of je een plaag hebt en wat voor soort houtworm je hebt. Het bedrijf neemt vervolgens het bestrijden van houtworm uit handen.

 

Voorkom herhaling

Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat houtworm terugkeert. De eerste is om de luchtvochtigheid laag te houden en te zorgen voor een goede ventilatie. Er bestaan houtvochtmeters die in het hout worden geplaatst om het vochtgehalte te bepalen. Een meting onder de 12 procent betekent een laag besmettingsrisico. De tweede manier is het verwijderen en vervangen van aangetast hout om verspreiding van houtwormen te voorkomen. En tot slot kan het installeren van ultraviolette insectenverdelgers helpen om volwassen kevers tussen april en september te doden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden