Peters pakhuis

Hoe weet ik of spouwmuurisolatie geschikt is voor mijn woning?

Hoe weet ik of spouwmuurisolatie geschikt is voor mijn woning?

Geplaatst op

De temperaturen in ons kikkerlandje dalen langzaamaan naar het vriespunt. Veel mensen denken daarom nu pas na over manieren om te besparen op de energierekening en hoe ze hun woning warm houden. Spouwmuurisolatie is een van de mogelijkheden waarmee je beide kunt realiseren.

Hoe verliest mijn huis warmte?

Een derde van de warmte in een huis gaat verloren via de muren. Er valt dus veel winst te behalen door naast dubbel of triple glas, ook de muren aan te pakken. Als uw huis is gebouwd in de afgelopen tien jaar, heb je vrijwel altijd al buitenmuurisolatie. Oudere woningen hebben vaak spouwmuren, waar lucht tussen zit.

Wat is een spouwmuur?

Spouwmuren zijn buitenmuren met een tussenruimte in het midden die kan worden opgevuld met isolatie. Als algemene regel geldt dat huizen die na 1920 gebouwd zijn spouwmuren hebben. Kijk voor de zekerheid naar het metselwerk aan de buitenkant – als de bakstenen allemaal lange zijn, dan hebben de muren een spouw in het midden. Echter, als de muur een mix van lange en korte stenen heeft, dan is er geen holte omdat de korte stenen door de muur gaan.

Hoe weet ik of mijn muren geschikt zijn?

Als je woning spouwmuren heeft, hoeft dit niet te betekenen dat spouwmuurisolatie wordt aangeraden. De spouw moet namelijk minstens 5 cm breed zijn en de buitenmuren moeten in goede staat zijn.

Wanden die worden blootgesteld aan slagregen zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie – het installeren ervan op een ongeschikte locatie kan grote problemen veroorzaken, dus is het belangrijk om eerst advies in te winnen bij een gerenommeerde spouwmuurisolatie installateur.

Hoe kan ik het installeren?

Het installeren van spouwmuurisolatie is geen doe-het-zelf-klus, zoals hierboven al aangegeven. Laat dit dan ook door de installateur uitvoeren. Hij maakt kleine gaatjes in de buitenkant van de buitenmuren, blaast er isolatiemateriaal, zoals schuim of kralen, in en dicht vervolgens de gaatjes weer.

Spouwmuurisolatie is voor veel mensen dus een uitkomst om het huis warmer te houden en te besparen op stookkosten. De meeste installateurs brengen kosteloos een offerte uit, dus laat je altijd goed informeren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden