Peters pakhuis

Hoe werkt de waterontharder?

Hoe werkt de waterontharder?

Geplaatst op

In deze blog hebben we het met name over het type waterontharder meteen  ionenuitwisseling en eentjes die werkt met magnetische straling, aangezien dit de meest gebruikte zijn.  Bij de eerste worden calcium- en magnesiumionen in het water geëlimineerd en vervangen door natriumionen. Zodra het harde water in een mineraalwatertank terechtkomt, stroomt het door een bed van bolvormige harskorrels. De bolletjes zijn gemaakt van polystyreen en worden geladen met natriumionen. Omdat de bolletjes anionen zijn, hebben ze een negatieve lading. De calcium- en magnesiumionen hebben een positieve lading waardoor ze kationen hebben. 

Bij de tweede gaat het erom dat de magnetische straling het water zo bewerkt dat je niet te maken krijgt met kalkaanslag. Dat is wel zo fijn, niet waar? We gaan je waarschuwen voor het eerste type, maar het tweede type waterontharder aanraden. Kijk met ons mee! Het is gemakkelijk Waterontharders vergelijken bij www.wateronthardervergelijker.com.

Een ionische waterontharder

Omdat tegengestelde ladingen aantrekken, worden de magnesium- en calciumladingen aangetrokken door de negatieve ladingen op de harskorrels. Het eindproduct is water dat geen calcium- en magnesiumladingen bevat. De harskorrels blijven de hardheid uit het water halen in het mineralenreservoir met zacht water, dat vervolgens je huis binnenkomt.

Uiteindelijk worden de korrels te zwaar belast door het mineralengehalte en kunnen ze de calcium- en magnesiumionen niet effectief verwijderen. Het regelventiel in het waterreservoir zet dus een regeneratiecyclus in gang. De regelkleppen zorgen ervoor dat de waterontharders uiterst efficiënt zijn. De maximale capaciteit is voorgeprogrammeerd op de boordcomputer van de regelklep, afhankelijk van de grootte van het huis, het aantal bewoners en de hardheid van het water.

Een pekeltank wordt ook toegevoegd om het systeem te helpen bij de regeneratie. Deze bevat een sterk geconcentreerde zoutoplossing, die ofwel natrium ofwel kalium bevat en die de positieve ladingen op de harskorrels herstelt. Omdat het zout naast de mineraaltank zit, wordt het handmatig toegevoegd aan de pekeltank in de vorm van pellets of blokken die oplossen in het water.

De computer van de regelklep zal eenmalig aangeven dat het onthardingsvermogen van de hars afneemt. Op dat moment wordt de zware pekeloplossing uit de tank gehaald en door de hars in de mineraaltank gespoeld. In het geval dat de pekeltank zonder zout komt te zitten, zal het water niet worden onthard.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden