Van open veer tot traagschuim, we leggen de ins en outs van matrassen uit!

Een goede nachtrust is essentieel om gelukkig en gezond te blijven. Maar het kopen van een matras zonder eerst je onderzoek te doen kan leiden tot slapeloze nachten en pijnlijke ochtenden, als je niet op een ondersteunende basis slaapt. En matrassen kunnen van enkele honderden kilo’s tot duizenden euro’s kosten, dus je wilt er zeker van zijn dat je gekozen matras de investering waard is, voordat je het koopt.

Hier hebben we alles samengesteld wat je moet weten voordat je de winkelstraat ingaat. Dus of je nu een zijslaper bent of last hebt van chronische rugpijn, lees verder om uit te vinden welke optie voor jou het beste is.

Soorten matrassen

Open veermatras: ook wel open spiraalmatrassen of doorlopende spiraalmatrassen genoemd. Deze bevatten één lang stuk metaaldraad dat tot talrijke veren is opgerold. Er is ook een extra randstaaf of draad om de vorm en structuur te behouden. Het is een goede prijs-kwaliteitverhouding, hoewel de zijkanten machinaal zijn gestikt in plaats van met de hand gestikt, maar ze zijn lichter dan andere modellen, waardoor ze gemakkelijk te draaien zijn. Ze zijn meestal ook minder ondersteunend dan andere matrassen, dus ze zijn het meest geschikt voor gastenkamers of als kinderbedjes, waar ze af en toe worden gebruikt of toch regelmatig moeten worden vervangen.

Zakveermatras: dit type matras is luxueuzer, omdat het is gemaakt van individuele, kleine veren die in hun eigen zak met stof zijn ondergebracht. Dit betekent dat elke veer onafhankelijk van elkaar beweegt en meer ondersteuning biedt dan open verenmatrassen. Je kunt zachte, medium of stevige versies kopen, afhankelijk van je voorkeur, en ze zijn luchtdoorlatender dan traagschuim of latex matrassen (dus ideaal als je ‘s nachts altijd warm wordt). Deze zijn echter zwaar om te draaien en kunnen worden gevuld met natuurlijke materialen zoals lamswol, die allergieën kunnen opwekken. Dit is een goede optie als je op zoek bent naar een bed voor twee personen, omdat de afzonderlijke veren tegemoetkomen aan je verschillende behoeften en gewichten, terwijl ze ook het risico minimaliseren dat je midden in de nacht naar je partner toe rolt.

Geheugenschuimmatras: deze modernere matrassen zijn gemaakt van traagschuim, een vormbaar materiaal dat ook reageert op temperatuur en gewicht en hypoallergene eigenschappen heeft. Dit betekent dat het zich vormt naar de vorm van je lichaam, je gewicht opneemt en de druk op je gewrichten verlicht. Niet iedereen houdt van de zinkende beweging van dit type matras, en het kan behoorlijk warm worden, maar het is ideaal voor mensen die ondersteuning nodig hebben of last hebben van een slechte rug, omdat het de houding in stand houdt en je wervelkolom horizontaal uitlijnen tijdens het slapen op je zij.

Latex matras: zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze matrassen gevuld met latexschuim, een bijzonder goed ademend materiaal, zodat je niet oververhit raakt in het midden van de nacht. Het is ook zeer duurzaam en moet vele jaren meegaan. En het is een goede optie voor mensen met allergieën of astma. Ze voelen in eerste instantie echter vrij stevig aan, zodat ze beter geschikt zijn voor mensen die een steviger bed verkiezen. Gewoonlijk zware latex matrassen kunnen moeilijk te draaien zijn en goedkopere versies kunnen na verloop van tijd klonten en deuken ontwikkelen.