Peters pakhuis

Muren verven: in 6 stappen een professioneel eindresultaat

Muren verven: in 6 stappen een professioneel eindresultaat

Geplaatst op

De voorbereiding op schilderwerk is van cruciaal belang voor het eindresultaat op de muur. Aan de kleine details van het eindresultaat kun je precies zien welke stappen er toegepast of juist overgeslagen zijn.

Ga je binnenkort een muur schilderen en wil je een professioneel eindresultaat? Bereid je dan goed voor aan de hand van onderstaande 6 stappen. Bedenk hierbij: iedere stap die je overslaat is zichtbaar in het eindresultaat. Deze stappen kun je voor het verven van zowel binnen- als buitenmuren gebruiken.

Stap 1: muren reinigen (met hogedrukspuit)

Het buitenoppervlak wordt over het algemeen blootgesteld aan vuil, Uv-straling en andere weersomstandigheden. Geef je buitenmuren een grondige spoeling of krachtige wasbeurt met een hogedrukreiniger en anti-schimmeloplossing. Laat het oppervlak volledig drogen, zodat de verf zich goed aan het oppervlak kan hechten, zonder dat hier schimmels en vuil tussen zit.

De muren binnen je huis hebben niet zo’n zware wasbeurten nodig. Met een allesreiniger of muurzeep en een handdoek kun je vaak eenvoudig de resten van de muren verwijderen. Voor het verwijderen van keukenvet en rookvlekken kunt je gebruik maken van een trinatriumfosfaat oplossing.

Stap 2: schrapen en schuren

De tweede stap vergt bij eerder gelakte binnen- of buitenoppervlakken relatief veel tijd. De oude verflagen moeten en op egale wijze grondig verwijderd worden.

Het schrapen en eventueel branden is niet alleen essentieel om de oude schilferige lagen verf te verwijderen, maar ook om de uitstulping, blaasvorming, scheurvorming en andere oppervlaktegebreken te verhelpen.

Na het schrapen kun je voorzichtig gaan schuren om randjes, deukjes en oneffenheden weg te werken. Een gladde en egale oppervlakte maakt een kwalitatief hoogwaardige afwerking mogelijk.

Stap 3: scheuren en gaten in de muur vullen

Zorg voor een goede vuller die geschikt is om eventuele gaten en deuken in de ondergrond egaal af te werken. Er zijn speciale vulmaterialen voor hout, stucwerk en buitenmuren, kijk voor het aanschaffen hiervan goed op de verpakking. Zo weet je zeker dat je de juiste vuller hebt voor jouw ondergrond. Gebruik een spatel voor het opvulwerk en wacht tot de vuller is uitgehard. Schuur de oppervlakte vervolgens egaal met de rest van de muur.

Heb je last van scheuren in je pleisterlaag? Deze kun je op drie manieren vullen:

  • Fijne haarscheurtjes: licht opschuren en dichtsmeren met grondverf.
  • Diepere scheuren: schraap een geultje door de scheur en vul deze op met grote gatenvuller.
  • Zeer diepe scheuren: hierbij kan het nodig zijn om een nieuwe stuclaag aan te brengen.

Met basislagen en zachte borstels van rollers kunt je de scheuren op het oppervlak verbergen. Twee dunne pleisterlagen zijn aanzienlijk meer hechtend dan één dikke laag, dus textuur je oppervlak volgens je oppervlaktebehoeften.

Stap 4: voorstrijken en vlekken voorbehandelen.

Voor een hechting van je verflaag is een goede ondergrond nodig. Deze voorbereiding voorkomt dat er verkleuring, vocht en scheuren zichtbaar worden in de eindlaag. Op de meeste nieuwe, ongeverfde buitenoppervlakken is één laag primer voldoende.

Voor een oude en beschadigde buitenlaag zijn acrylpolymeer primers beter, deze voorkomen dat onderliggende lagen zichtbaar blijven. Kies afhankelijk van wenselijke eindresultaat van de verflaag (gladde of ruwe afwerking) een olie, acrylprimer of gipsplaatprimer.

Stap 5: verfstalen testen

Nadat je wandoppervlak helemaal klaar is om geschilderd te worden, moet je je kleurkeuze op het oppervlak testen. Voor een effectieve kleurtest koopt je een proefpot met de tinten van je voorkeurskleuren. Verf de kleurstalen direct op een klein deel van je geprepareerde oppervlak. Voor een betere vergelijking kunt je overwegen om twee lagen verf aan te brengen, omdat de tweede laag het verschil maakt.

Stap 6: verf kopen en aanbrengen

Voor een professioneel eindresultaat kun je het best gebruik maken van de Sikkens Rubbol verf. Deze verf hecht goed en is in veel gevallen in één keer dekkend.

Smeer eerst met een kwast langs de randen van het te verven oppervlakte en rol daarna met een roller de oppervlakte dicht. Verwijder direct eventuele afplaktape en laat de laag vervolgens minimaal 24 uur drogen. Hierna kun je een tweede laag aanbrengen. Deze moet ook 24 uur uitharden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden