Peters pakhuis

Tips om je dak te reinigen

Tips om je dak te reinigen

Geplaatst op

Dakreiniging is een enorm belangrijk onderdeel van het woningonderhoud. Het schoonhouden van je dak voorkomt bederf, wat kan leiden tot dure reparaties of zelfs een volledige vervanging van je dakbedekking. Dakreiniging verlengt de levensduur van je dakbedekking en zorgt ervoor dat het dak langer functioneel blijft. Dakreinigingsbedrijven zijn in het hele land beschikbaar, en elk bedrijf heeft zijn eigen voorkeursmethoden en gereedschappen. Dus hoe kies je de juiste manier om je dak schoon te maken? Hier zijn vijf dingen over dakreiniging die je moet weten voordat je een aannemer inhuurt of zelf aan het proces begint:

1. Zelf schoonmaken

Zelf het dak schoonmaken is zeker mogelijk en met de juiste methoden, gereedschappen en schoonmaakproducten kan een bekwame huiseigenaar adequaat werk doen. Maar voordat jij je eigen steigermateriaal aanschaft moet je eerst alle feiten onder de loep nemen. Wanneer je schoonmaakproducten koopt, zoek dan een bedrijf waarvan je weet dat je deze kunt vertrouwen. Zoek een bedrijf dat meerdere opties geeft en ook preventieve oplossingen biedt. Vergeet niet: er is geen eenvoudige manier om je dak schoon te maken. Zet minstens een volledige middag opzij en wees klaar om te werken, ongeacht het soort schoonmaakmiddelen dat je voor het werk hebt gekocht. Als je de juiste chemicaliën, de juiste procedures en spoeltechnieken gebruikt, kun je erop rekenen dat de chemicaliën geen schade toebrengen aan je dakspanen.

2. Alg op je dak

Het beeld van algen op je dak is zeker niet mooi. Het is echter meer dan dat en het is niet iets wat je kunt uitstellen. Hier is het ding: dakalgen zijn een levend organisme, en het voedt zich met je dakspanen. Als ze niet worden verwijderd, zal de levensduur van je dak significant minder worden. Als je dak niet regelmatig wordt gereinigd door een dakdekkersbedrijf, vooral als de algen zichtbaar zijn, kan dit leiden tot een snelle achteruitgang van je dakspanen, wat een paar effecten heeft: Omdat je dakspanen helpen om UV-stralen te blokkeren, zal je de energie-efficiëntie in je huis dalen en de factuur van je airco stijgen. Je moet je dakbedekking veel eerder vervangen dan nodig is, hetgeen je duizenden euro’s kan kosten.

3. Niet duur

Integendeel, dakdekkers rekenen doorgaans een eerlijke prijs, vooral gezien de hierboven vermelde kosten van dakvervanging. Gezien het belang van de service, plus het bedrag dat je anders uitgeeft aan dakvervanging, is het zeker de kosten waard.

4. Ook zonder zichtbare viezigheid

In de vroegste stadia van ontwikkeling zijn algen volledig onzichtbaar. Dus zelfs als jouw dak in orde lijkt te zijn, is er een kans dat het nu het beste moment is om het te laten reinigen. Dit is een van de redenen waarom professionele dakdekkers je aanraden om eens in de drie jaar een dakinspectie te laten uitvoeren. Hoe eerder je het probleem kunt aanpakken, hoe beter het is voor je dakbedekking. Veel huiseigenaren besluiten om hun dak schoon te maken, maar algen kunnen je hele dak aantasten, zelfs als het alleen op bepaalde plaatsen zichtbaar is. Het is altijd een goed idee om preventieve maatregelen te nemen en de reiniging zo grondig mogelijk te laten verlopen. Door het schoonmaken kun je er ook achter komen of er asbest zit. Twijfel je hierover neem dan contact op voor een asbestinventarisatie.

5. De schoonmaakmethoden

De twee belangrijkste methoden voor dakreiniging zijn:

  • Wassen met druk waarbij water onder hoge druk op het dak wordt gespoten om schimmels, algen, vuil of vuil te verwijderen.
  • Chemische reiniging waarbij chemicaliën het belangrijkste zijn om die schadelijke dingen van je dak te verwijderen.

Elk van deze methoden heeft zijn eigen sterke punten en tekortkomingen. Het wassen onder druk is zeer effectief, maar kan het beste zijn voor metalen of betonnen daken. De kans bestaat dat het water onder druk je dakspanen beschadigt. Natuurlijk kunnen sommige chemicaliën ook je dak beschadigen, en de afvoer kan problemen veroorzaken met je tuin of delen van je huis. Maar als de aannemer weet waar ze mee werken, moeten ze in staat zijn om de juiste balans van effectiviteit te vinden zonder dat dit ten koste gaat van je eigendom. Net als bij het kiezen van je eigen doe-het-zelfreinigingsproducten, wees selectief over de professional die je inhuurt. Zorg ervoor dat ze klaar zijn om je dak goed schoon te maken en kan garanderen dat er geen schade wordt toegebracht aan je eigendom!

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden