Peters pakhuis

Veel gestelde vragen over asbest

Veel gestelde vragen over asbest

Geplaatst op

Er zijn veel vragen over asbest en hoe wat je hiermee moet doen. In deze blog geven we antwoord op veel gestelde vragen over asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk voorkomend materiaal dat tot 1987 veel werd gebruikt in bouwmaterialen. Het wordt vaak aangetroffen in materialen zoals:

  • Dakbedekking, dakspanen en opstelsporen
  • Schermen
  • Buitenwandbekleding
  • Steunmateriaal op vloertegels en vinylvloeren
  • Textuurverven
  • Water- of rookgasleidingen.

Wanneer dergelijke materialen niet worden gesloopt, zijn ze relatief onschadelijk. Als het materiaal echter beschadigd is, kunnen er vezels in de lucht vrijkomen die uiteindelijk fataal kunnen zijn.

Hoe weet ik of een materiaal asbest bevat?

Je kunt het beste een bureau inschakelen wat gespecialiseerd is in asbestinventarisatie. Het is namelijk niet veilig om zelf te onderzoeken of er asbest aanwezig is in of rondom je woning.

Behandel bij twijfel het verdachte materiaal alsof het asbest bevat Je kan niet bepalen of een materiaal asbest bevat eenvoudigweg door het te bekijken. Het zorgvuldige onderzoek dat een specifiek instrument gebruikt is de enige manier om de aanwezigheid van asbest te verifiëren. Daarom is een vergunning vereist.

Ik koop een ouder huis. Hoe weet ik of het asbest bevat?

Vele huizen die worden gebouwd of werden vernieuwd vóór medio – de jaren ’80 werden gemaakt van asbestproducten. Het huis moet door een gekwalificeerde beroepshygiënist worden beoordeeld.

Zijn huizen met asbestdaken veilig?

Loop nooit op een asbestcementdak omdat ze zwak zijn. Als de asbestcement producten in goede staat zijn en nooit verstoord zijn, vormen ze geen significant gezondheidsrisico. Verweerde daken moeten worden vervangen, omdat structureel slechte daken niet waterdicht zijn. Voor het verwijderen en transporteren van asbesthoudende materialen is een erkende asbestverwijderaar nodig.

Kan ik asbest op mijn erf begraven?

Dit is onwettig wegens de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn. Zeker wanneer het materiaal in de toekomst verstoord wordt. Het moet aan een daartoe bestemde locatie worden gebracht die asbestafval kan ontvangen en behandelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden