Peters pakhuis

Wanneer moeten kozijnen vervangen worden?

Wanneer moeten kozijnen vervangen worden?

Geplaatst op

Kozijnen raken na verloop van tijd versleten en verouderd. In dit soort gevallen zijn je kozijnen aan vervanging toe. Versleten kozijnen hebben verschillende nadelen voor de isolatie, uitstraling en inbraakbeveiliging van je woning. In deze blog vertellen we je meer over wanneer houten kozijnen vervangen moeten worden en wat de nadelen van versleten en verouderde kozijnen zijn.

Houten kozijnen

We gaan in dit artikel wat dieper in op de noodzaak om houten kozijnen te vervangen. Wanneer je kozijnen verouderd zijn, heb je kans dat er sprake is van houtrot. Dit ontstaat wanneer vocht in het hout is getrokken. Het houtrot kan zich vervolgens in het hout verder verspreiden. Houtrot in houten kozijnen herken je door:

  • Ramen en deuren die klemmen doordat hout zich uitzet door het vocht
  • Scheuren en barsten in de verflaag bij de hoeken van je kozijn
  • Zachte plekken in het oppervlak van de kozijnen
  • Plekken in het hout die verkleurt en dof ogen

Is er sprake van een van bovenstaande symptomen? Of twijfel je of je kozijnen aan vervanging toe zijn? Neem dan contact op met een timmerman en vraag hem naar de mogelijkheden voor het vervangen van je houten kozijnen. Er zijn ook timmerbedrijven die gespecialiseerd zijn in het op maat maken van kozijnen van hout.

Nadelen van versleten kozijnen

Kozijnen die verouderd en versleten zijn leveren veel nadelen op in je huis.

Isolatie

Verouderde of versleten kozijnen kunnen tocht niet meer goed tegenhouden. Dit betekent dat je woning niet goed geïsoleerd is en het vooral in de herfst- en wintermaanden erg koud kan zijn in je huis. Voel je veel tocht binnenkomen wanneer je binnen staat? Het kan dan goed dat je kozijnen versleten zijn en niet meer in staat zijn om wind en tocht buiten te houden.

Uitstraling

Kozijnen vormen een belangrijk onderdeel van het interieur van je woning. Wanneer de kozijnen beschadigd, versleten of verouderd zijn, dan kan het zijn dat dit nadelig is voor de algehele uitstraling van je huis. Soms kan het al helpen om de kozijnen opnieuw te verven, zodat ze een nieuwe uitstraling krijgen. Mochten de kozijnen dusdanig versleten of beschadigd zijn, dan raden we het aan om ze helemaal te vervangen.

Inbraakbeveiliging

Misschien is het allerbelangrijkste wel dat versleten kozijnen een risico vormen voor de veiligheid van je woning. Veel mensen denken bij de inbraakbeveiliging van een huis vooral aan goede deuren en sloten. Het is alleen zo dat versleten kozijnen voor inbrekers dé oplossing zijn om alsnog je huis binnen te komen. Zorg er dus voor dat je kozijnen goed onderhouden zijn, zodat het met de inbraakbeveiliging van je woning ook goed zit. Twijfel je of je kozijnen nog sterk genoeg zijn, neem dan contact op met een timmerbedrijf. Timmerbedrijven en timmermannen zijn gespecialiseerd in kozijnen en kunnen goed beoordelen of je kozijnen vervangen moeten worden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden