Peters pakhuis

Wat zijn de rechten van een zakelijke huurder?

Wat zijn de rechten van een zakelijke huurder?

Geplaatst op

Veel mkb’ers huren hun bedrijfsruimte. Dit komt omdat een pand kopen vrijwel onmogelijk is als opstartend bedrijf en het geeft een stukje flexibiliteit. Huren komt uiteraard wel met de extra last van het omgaan met een huurovereenkomst, verhuurder of makelaar. Als kleine ondernemer die een gebouw of winkelpand huurt, moet je erg bewust zijn van de rechten die je als huurder hebt. In deze blog kijken we naar enkele belangrijke aandachtspunten.

Termijn van de huurovereenkomst

Over het algemeen staat in de huurovereenkomst tot wanneer je in de ruimte of het pand mag blijven. Volgens de wet heb je het recht om je bedrijfswerkzaamheden gedurende die periode te runnen, tenzij je het contract verbreekt. De verhuurder kan je niet zonder rechtsgeldige reden uit het pand zetten. Als de overeenkomst geen vervaldatum vermeldt, vereisen de meeste wetten dat een verhuurder je schriftelijk op de hoogte stelt en 30 dagen de tijd geeft om te vertrekken.

Privacy van de huurder

Iedereen die een gebouw huurt, of het nu voor commercieel of persoonlijk gebruik is, heeft recht op privacy. Je hebt het recht om alles te doen het terrein, zolang het legaal is. De verhuurder kan je niet beletten het bedrijf te exploiteren of gasten of klanten op het terrein toe te laten. Ook als de verhuurder of verhuurder de woning wil betreden, moet hij of zij je een zogenaamde “redelijke kennisgeving” voorleggen en eerst om toestemming vragen. De meeste huurovereenkomsten bepalen echter dat huurders niet op onredelijke wijze de toegang tot de woning kunnen weigeren. In noodsituaties staat de wet verhuurders in de regel toe om zonder toestemming de woning te betreden.

Algemeen onderhoud van het pand

Een van de voordelen van het huren van een pand in plaats van het kopen is dat de wet je het recht geeft om de verhuurder het pand te laten onderhouden. De omvang van het onderhoud hangt af van de huurovereenkomst. Over het algemeen moeten verhuurders eventuele problemen op het gebied van sanitair, elektriciteit en bouwkundige voorzieningen oplossen. Daarbij moet de huurder het onroerend goed in dezelfde staat houden als op de dag dat de huurovereenkomst is opgesteld. Als je structurele of decoratieve veranderingen wilt aanbrengen, moeten deze eerst met de verhuurder besproken worden om conflicten te voorkomen. Mocht het tot een conflict komen is het altijd verstandig om een advocaat in zakelijk huurrecht in te schakelen.

Afzien van uw rechten

Hoewel het niet erg gebruikelijk is, bevatten sommige huurovereenkomsten clausules die bedoeld zijn om verhuurders meer rechten te geven dan de wet hun toekent. Let wel op dat een verhuurder je niet kan dwingen om je wettelijke rechten op te geven. Alle voorwaarden of clausules in een contract die je die rechten zouden ontnemen zijn nietig. Lees zorgvuldig het contract door en zorg ervoor dat het contract niet probeert je rechten in gevaar te brengen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat er allemaal speelt in de wereld van logistiek en business. We blijven je op de hoogte houden met onze informatieve blogs!

Contactgegevens

Via info @ peterspakhuis.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden