Peters pakhuis

De verschillende soorten daken in Nederland

De verschillende soorten daken in Nederland

Geplaatst op

Er zijn verschillende opties voor een nieuw dak. Zo kennen we van vroeger bijvoorbeeld het rieten dak, maar wat zijn de andere soorten die ook het huis kunnen beschermen tegen regen, wind en noem maar op. In deze blog zetten we de meest populaire daken naast elkaar, van materiaal tot soort. 

Rieten dak

Een rieten dak is een prachtige optie die we veel terugzien op het platteland: grote boerenhuizen met riet versierd. De voordelen van een rieten dak zijn dat het materiaal erg duurzaam is. Het is een natuurlijke manier om het huis goed te isoleren. Naast dat het een duurzaam materiaal is, geeft het een huis een zeer karakteristiek uiterlijk. Helaas zijn rieten daken niet erg geschikt voor zonnepanelen omdat ze zo heet kunnen worden. Rieten daken zijn nogal brandgevoelig, daarom blijft er altijd een hoger risico voor brand aanwezig dan bij andere type daken. Dit brandgevaar is ook aanwezig bij oudejaarswisselingen vanwege de vuurpijlen.

Dakpannen van klei

Naast het rieten dak, kennen we ook allemaal de standaard dakpannen van klei. Dakpannen zijn geweldig omdat ze ontzettend lang mee gaan, tegen een stootje kunnen en er mooi uitzien. Je hebt veel keuze in de verschillende kleuren daken en in het materiaal. Dakpannen zijn brandbestendig en zijn ook ideaal om zonnepanelen op te laten plaatsen, mits het huis een kant aan de oostkant heeft. 

Soorten daken

Bovenstaand hebben we de meest populaire materialen besproken, maar nu willen we het graag hebben over de verschillende soorten. In Nederland zijn verreweg het platte dak en schuine daken het meest populair. Een plat dak is ideaal omdat deze erg goedkoop is en je veel ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen of deze ruimte te gebruiken als dakterras. De schuine daken zijn populair omdat ze regen gemakkelijk wegvoeren en het er erg mooi uitziet. Maar als je creatief bent, en de mogelijk hebt, kun je er ook voor kiezen om voor een niet-traditionele soort dak te gaan. Neem bijvoorbeeld het schilddak. Naast het zadeldak (traditioneel schuin dak), is deze ook fantastisch om het hemelwater weg te voeren maar heeft als bijkomstig voordeel dat je geen scherpe “piek” hebt. Je kunt dus meer ruimte in de breedte creëren. Deze dakconstructie zien we veel in combinatie met rieten daken. Een ander soort is het mansardedak. Deze gebroken kap heeft verschillende dakvlakken waardoor je nog meer ruimte hebt. Het geeft een klassieke uitstraling en is erg populair in Frankrijk, waar het ontwerp vandaan komt. 
Als laatste hebben we de lessenaarsdak. Deze dakconstructie is perfect voor zonnepanelen maar heeft een kenmerkend uiterlijk omdat het dak afloopt naar één kant. Hierdoor hoef je maar één dakgoot te plaatsen omdat het hemelwater naar een kant wordt gestuurd. 

Gerelateerde berichten

Veel gestelde vragen over asbest

Er zijn veel vragen over asbest en hoe wat je hiermee moet doen. In deze blog geven we antwoord op veel gestelde vragen over asbest. Wat is asbest?...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden