Een huis bouwen is een behoorlijke onderneming waarbij er van alles fout kan gaan. Het risico hierop wordt een stuk kleiner wanneer je leert van de fouten van anderen. Daarom nemen we er in deze blog een aantal met je door. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

De vergunningen en contracten niet in orde

Het gebeurt maar al te vaak dat de bouw gestaakt moet worden omdat de vergunningen en contracten niet in orde zijn. Het is slim om voor de bouw deze documenten te laten checken door een bouwrecht advocaat. Wanneer de aannemer zich niet houdt aan de afspraken, dan kun je de advocaat goed gebruiken om de aannemers aansprakelijk te stellen voor een eventuele wanprestatie.

Niet kijken hoe de bouw ter plekke gaat

Het is jouw woning die er gebouwd wordt en je zult jezelf verantwoordelijk moeten voelen voor het eindresultaat, want ondanks de heldere afspraken kan er natuurlijk echt wel wat fout gaan. Ga geregeld naar de bouwplaats en geef instructies indien dit nodig is.

Raadpleeg een expert

Voordat je het oplevingsrapport tekent, is het slim om een expert je huis te laten checken. Een bouwtechnisch inspecteur is daarvoor de aangewezen persoon. Zo kun je voorkomen dat je straks in de problemen komt. Teken dus nooit het rapport als je geen check hebt laten doen.

Zaken aan het huis herstellen

Wanneer er gebreken vastgesteld zijn, dan mag de aannemer nog 3 maanden er voor uittrekken om deze te herstellen.

Fuiken

Je kan flink worden opgelicht in de aannemerswereld, er zijn een aantal fuiken waarvoor je op je hoede moet zijn:

  • Meerwerk, zaken die niet afgesproken zijn, voor een hoge prijs
  • Minderwerk, kleine reductie, zaken die geschrapt zijn drukken de prijs niet genoeg
  • Bouwtijd overschreden

Conclusie

Hou tijdens de bouw van A tot Z het proces in de gaten. Zo voorkom je dat er een proces in gang gezet wordt dat niet meer om te keren is.

Meer ontdekken?

Weet jij hoe je een kinderkamer het beste kunt inrichten? En hoe zen een minimalistische architectuur is? Check hoe het zit op onze site.